Cara Nak Buat Kek Batik Supaya Tidak Keras
CARA BUAT KEK BATIK BISKUT MARIE. Walaupun keras jangan stop nanti biskut pecah.
Bahkan juga ramai peniaga kek batik yang mengaku selalu habis terjual saking sedap dan banyaknya peminta kek batik.
. Ada je kek yang mudah dibuat iaitu kek batik tak perlu nak risau pasal teknik bagai. Kalau tak nak bakar atau tidak mempunyai oven boleh skip telur. Mula-mula cairkan butter didalam kuali setelah butter cair masukkan susu pekat dan cair.
Gaulkan biskut marie sedikit demi sedikit supaya senang nak sebati. Kalau resipi yang banyak telur salutan kek batik agak kenyal dan tidak melekat. Kek naik tidak serata.
Kemudian letak kuali di atas portable gas stove dengan api sederhana. Tapi resepi kek batik sukatan cawan yang Ayue nak share ni simple je cara buat nya. Punca kek tidak menjadi - Loyang yang besar telah digunakan atau sekeliling loyang telah diletak kertas kuih yang tinggi.
Kek batik premium ini juga lembut elok tapi tetap ada rasa crunchy pada biskutnya. Jika tanpa telur pula salutan coklat akan sedikit melekat perlu direhatkan. Untuk potongan petak ni guna langkah yang sama untuk potong.
Sebab buat 3 x 12 cawan. Cuma putarkan cream cheese dan gula sahaja. Ada 2 jenis resipi kek batik iaitu menggunakan telur atau tanpa telur.
Jom kita tengok bahan-bahan membuat resepi kek batik lembut special ni. Tujuan letak kuali atas portable gas stove supaya coklat sentiasa panas dan cair untuk memudahkan proses membuat kek batik. Tip nak potong supaya coklat tak comot tekan pisau kek sehingga rapat kek bawah.
Tapi nak cari yang sedap susahnya la hai. Bahkan tidak sedikit yang membuat kek batik sebagai hidangan untuk hari raya. Resipi KekPuding Batik Marie ini adalah resipi lamaasal yang tidak diubahsuai bahannya saya buat mengikut sukatan sendiri.
Sesetengah kek batik mempunyai tekstur yang keras. Resipi Kek Batik sejak dari zaman Che Nom sekolah ramai kawan dan saudara suka membuatnya. Kemudian sejukkan ke dalam peti supaya cheese sedikit keras.
Cara Buat Kek Batik Indulgence Viral. Kukus sekitar 25 minit atau hingga adunan masak. Kek Batik ni memang favourite kami anak beranak.
34 susu tin pekat manis. Nak buat kek bukan la senang banyak teknik kena tahu supaya kek tidak mendap atau tak menjadi nanti. Sedia untuk di makan.
Yang suka dengan kek batik kurang manis wajib. Pastikan sudah disapu marjerin atau tepung. Lepas tu tarik je pisau buat keluar.
Kalau anda rajin anda boleh susunkan biskut mengikut lapisan demi lapisan iaitu selapis biskut selapis lagi coklat dan ulang sehingga semua bahan habis. Sila kacau sehingga pekat. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas.
Adik Ayue siap buat jual ye masa Ramadan. 12 tin susu pekat manis boleh tambah sukatan jika mahu lebih manis sedikit air jika perlu. 3Sementara adunan tersebut sejuk anda boleh buat.
1 pek biskut Marie ramai sarankan biskut Marie jenama Munchy 250 gram buttercap lebih sedap pakai butter dari pakai marjerin 1 12 cawan serbuk Milo. Kek Batik ni selalunya laku keras kan dekat bazar. Masak lama supaya biskut lebih lembut dan tak keras.
1 sudu besar serbuk koko. Nak best guna brand van houten. Kek ini kebiasaanya dihidangkan di majlis-majlis khas.
Cara untuk tahu kek sudah masak atau. Teknik Hasilkan Potongan Kemas Dan. Ramai yang kongsikan cara nak buat kek batik yang sedap kek batik yang lembut kek batik yang kurang manis dan tak lupa juga kek batik Horlick.
Kek Batik Tanpa Telur Hanya Kacau Gaul Je. Pilih yang mana nak resepi kek batik tanpa telur atau ada juga yang letak telur. Sesekali teringin nak makan kek batik tetapi tak tahu cara nak buatnya bagi sedap dan teksturnya masih ranggup anda boleh cuba resipi mudah ni.
Boleh gunakan loyang biasa dan alaskan dengan plastik. Tapi nak sedap pilih seperti dalam pic ni jenama Morris. Apabila kek batik dah keras keluarkan dari loyang dan potong.
Tunggu sekejap 2-3 minit sehingga biskut lembut sikit baru tuang dalam loyang. Terus tuang atas permukaan kek batik tadi. Untuk lebih senang faham cara nak buat kek batik biskut marie cheese ni boleh tengok video kat bawah ni.
25 keping biskut Marie mana-mana jenama. Tekstur Biskut Pun Tetap Ranggup. Masukkan kedalam loyang dan tekap² kan supaya padatbiarkan sejuk.
Sewaktu menggaul tepung tepi mangkuk adunan tidak dibersihkan supaya adunan dapat digaul dengan sebati. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. Boleh cuba satu persatu dan rasakan kesedapan dan kenakkannya.
Gaul sebati dan padam api. 10 Resepi Kek Batik Yang LEMBUT SEDAP dan ENAK. Oleh kerana Malaysia dan Brunei pernah menjadi tanah jajahan British ia dipercayai kek ini telah diperkenalkan oleh British.
Kek batik adalah dessert yang sangat sesuai dihidangkan bila-bila masa pun. Tekstur kek batik premium ini juga lembut bila dikunyah dan tak keras. Setiap orang mempunyai idea sendiri dan pembikinan kek batik lembut ini juga mudah sangat dan anda boleh olahkan mengikut resepi sendiri.
Letak 12 cawan gaul rata dan letak lagi 12 cawan dan 12 cawan seterusny tak nak nestum digaul di tempat yang sama. Di Brunei kek Batik mereka ditutup dengan. Warna yang tidak serata pada permukaan kek.
Mungkin disebabkan penggunaan teknik yang berlainan dengan resepi kek batik premium ini. Resipi yang dikongsikan oleh Fazliana Sabeli ini tidak rumit dan semua boleh buat. Asal-usul kek ini agak tidak menentu kerana ia sama seperti hedgehog slice walaupun dengan beberapa bahan yang berbeza.
Masak kesemua bahan guna api perlahan je. Ia tidak menggunakan coklat masakan dan tidak mencair serta melekit jika cuaca panas serta biskutnya pula tidak keras berderai atau kering sehingga bertabur ketika kita mengunyahnya. Nestum kan cepat melekat.
CARA-CARA PENYEDIAAN KEK BATIK BISKUT MARIE. 1Untuk loyang pertama saya buat 11 tingkat dan tiada topping. Lebihkan plastik di bahagian tepi loyang supaya senang untuk tarik dan keluar kek.
Loyang 4 segi saiz 7-8 ya. Tips untuk dapatkan potongan kek batik yang cantik dan licin celupkan pisau ke dalam air panas dan lap pisau. 2 sudu besar serbukn koko.
Puncanya - Adunan kek tidak dibancuh dengan sempurna. 10 Resepi Kek Batik Sedap dan Lembut. CARA BUAT KEK BATIK BISKUT MARIE.
Perkongsian Menarik Tanpa Sempadan. Tekstur Biskut Pun Tetap Ranggup. 5 sudu besar milo.
No comments for "Cara Nak Buat Kek Batik Supaya Tidak Keras"
Post a Comment